Aan alles komt een eind….
18 september 2012 - Bajawa, Indonesië
En zo ook aan saartjeo in Flores. Na 2 jaar zit mijn placement met VSO erop en dit is dus mijn laatste verhaal uit Indonesie. Gek hoor, want ik kan me nog heel goed herinneren dat ik voor het eerst op Bali kwam en ik weet nog precies hoe die eerste weken op Flores waren.
De afgelopen 2 jaar zijn ontzettend snel voorbij gegaan en ik kijk er met een warm gevoel op terug. Natuurlijk zijn er momenten geweest dat ik het moeilijk had, dat ik het even niet meer zag zitten of dat ik echt dacht “wat doe ik hier?”, maar deze momenten heb ik altijd kunnen overwinnen door te kijken naar de positieve kanten. En dat is gewoon de sociale omgeving, ik heb echt een band met mensen opgebouwd in Bajawa, maar ook in andere delen van Flores en het wordt moeilijk om dit nu los te laten.
2 weken geleden was mijn eind evaluatie met VSO en samen met de docenten en een aantal studenten hebben we terug gekeken op mijn bijdrage aan het team. Vooral het stage project wat ik heb op gezet voor de oudere studenten wordt echt als een meerwaarde gezien, men ziet in dat het gedrag van de studenten heel anders is op de stage als op school. Vooraf waren ze bang dat onze studenten dit niet zouden kunnen en ik ben blij dat nu het tegendeel bewezen is. Men zegt zelf verder te willen gaan en daar ben ik blij om, want dan is de kans groter dat ze er ook echt mee verder gaan.
Ook werd mijn dicipline zo benadrukt, “we hebben geleerdom disipline te hebben”, ik vraag dan waar dit uit blijkt, “we hebben gezien dat ibu Sarah altijd op tijd is”. Maar als ik dan vraag of ze dat zelf ook zijn, blijven ze zeggen dat hun cultuur anders is. Ik heb al vaker uit gelegd dat structuur en regelmaat voor onze kinderen zo belangrijk is, maar ik weet ook dat dit er voorlopig echt niet in zit, dus ik lach dan maar gewoon om dat soort opmerkingen.
Van de studenten kreeg ik als feedback dat ik niet boos word als ze een fout maken en dat ik altijd vriendelijk en aardig ben. Je zou zeggen een natuurlijke houding van een docent, maar ik heb wel geleerd dat dit op Flores niet zo normaal is. En dan zie je dus dat zoiets simpels (in mijn ogen) voor die studenten een heel verschil kan maken.
De afgelopen weken stonden dus vooral in het teken van afscheid nemen van verschillende groepen mensen op verschillende plekken. Van een kerkmis in mijn huis, diner bij de zusters, afscheid feest op school tot de laatste keer biertjes drinken met mijn vrienden. Het was een megavolle week vol emoties en samenzijn met de mensen waarvan ik ontzettend veel ben gaan houden in 2 jaar tijd. Ja, ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik verliefd geworden ben op Flores. Eerlijk is eerlijk, nog een jaar in bajawa was voor mij te veel geweest, maar ik sluit niet uit dat ik nog eens terug kom! Zoals de mensen daar zeggen “je bent al een beetje een Ngada persoon”, zo voelt het zelf ook wel een beetje. Ik heb de kans gekregen om de cultuur te mogen ontdekken en dat heb ik gedaan en ik blijf erbij dat dit de sleutel tot succes is geweest. Omdat mensen zagen dat ik hen probeerde te begrijpen, me zoveel mogelijk aanpaste en respectvol met hen cultuur om ging heb ik vertrouwen gewonnen en wilde men met mij samen werken (contact gaat voor contract). Dat zie je ook goed op het einde van je placement. Iedereen wilde afscheid van me nemen en ik heb echt zoveel cadeaus (tradiotionele doeken) gekregen dat ik meer dan 20 kilo overgewicht had!
Ik typ dit verhaalje nu op het vliegveld van Abu Dhabi waar ik een transit heb van 3 uur en ik heb dus even de tijd om te reflecteren op mijn succesmomenten en leermomenten. Hieronder even wat gedachten op een rijtje.
Wat ik wel ga missen: |
Wat ik denk niet te gaan missen (maar misschien straks toch wel mis): |
De geweldige kinderen |
Altijd in de belangstelling staan (popster) |
De zusters en de meiden die daar werken |
Mensen die altijd te laat komen |
De SLB collega’s |
Wachten |
De gastvrijheid van de mensen |
Urenlange meetings met op het einde nog geen resultaat |
Da geweldige natuur |
Leven in een dorp waar iedereen iedereen kent |
De hotspring |
Hele dagen regen/ bewolking |
Rijden op mijn motor |
Urenlag onderweg zijn en dan nog maar 120 km verder zijn |
Spelletjes spelen en biertjes drinken met mijn lokale vrienden |
Frustraties rondom corruptie/ onduidelijkheden |
Het heerlijke eten |
Altijd dezelfde gerechten eten |
De andere VSO volunteers |
Leven in een plaats waar niets van entertainment is |
Bruiloften |
6 dagen in de week werken |
Dansen / danspasjes |
De ongeorganiseerdheid |
De waardering van de mensen als je iets doet |
De inefficiente manier van werken |
Uitstapjes/ tripjes naar verschillende fantastische mooie plekken op Flores |
De slechte wegen |
Zwemmen en snorkelen in de zee |
De stank van verbrand afval/ plastick |
Wandelingetjes in Bajawa en struinen over de markt |
Leven rondom mensen met een sterke katholieke geloofsovertuiging |
Kortom zoals altijd in het leven, met alles zijn er positieve en nagatieve kanten. In Indonesie wordt in elke afscheids toespraak gevraagd om de positieve ervaringen mee te nemen en de negatieve ervaringen daar achter te laten. En dat is wat ik ga doen, natuurlijk neem ik alle ervaringen mee in mijn rugzak, zowel negatief als positief. Maar de kunst is om de positieve ervaringen te blijven koesteren en de negatieve ervaringen te zien als leermoment.
Nu op naar het volgende avontuur in Oeganda. Zoals de meeste van jullie wel weten heb ik tijdens mijn placement een relatie gekregen met een mede VSO volunteer. Hij komt uit Kampala en we hebben besloten om daar samen verder te gaan. Ik heb nog geen idee wat ik daar kan gaan doen, geen werk, geen financiele zekerheid en ik weet zelfs nog niet waar we straks gaan wonen. Maar 1 ding heb ik wel geleerd in 2 jaar tijd, waar een wil is, is een weg!
Nu eerst even genieten van een mini vakantie met mijn ouders, broer en zus en dan dus door naar Afrika!
Ik dank jullie bij deze voor het volgen van mijn avonturen, de lieve reacties en bemoedigende woorden! En ik hoop natuurlijk dat jullie mij blijven volgen tijdens mijn nieuwe avontuur!
Ik sluit af met de Indonesische woorden: Sampai jumpa!!!!!

Wat prachtig om terug te blikken op 2 jaar Indonesie/Bajawa.
Ik heb je blog gevolgd in die jaren en gelezen over je up's en down's! Je hebt bewezen, een ongelooflijke doorzetter te zijn en laten zien wat voor "power" je in je hebt.
In deze jaren heb je vooral veel, heel veel klaar gestaan voor de ander en het feit dat je nu naar je geliefde in Oeganda gaat, is vooral een keuze voor jezelf! En dat is oké Sarah.
Ik wens je een hele goede start aldaar met het opbouwen van je relatie en het inburgeren in de cultuur. Ik vermoed dat je veel zult gaan hebben aan je eigen ontwikkelde zienswijze; "Het koesteren van de positieve ervaringen en de negatieve, te zien als leermomenten voor jezelf".
En last but not least; "Je eigen kracht en het vertrouwen in jezelf". Waar een wil is is een weg! Geniet vooral en kijk maar waar je uit komt.
Succes en liefs hoor.
Elly.
Maar alles bij elkaar onvergetelijk, denk ik.
Nu via Berlijn naar Oeganda, ik wens je er het allerbeste en blijf je volgen. Liefs
Ik bewonder je zo, wat je allemaal hebt bereikt, en de prachtige ervaringen die je voor altijd met je meedraagt en kunt koesteren, ik weet zeker dat ze jou nooit meer zullen vergeten. Lieverd ben zo benieuwd wat Oeganda jou gaat brengen, ik vooral veel geluk en liefde. Ik weet zeker dat jij je weg daar zult gaan vinden je hebt nu al zoveel meegemaakt.! Je bent sterk, slim, en positef ingesteld, je kan het zeker aan. Wens je alle geluk van de wereld! Denk aan je hele dikke kus Laris
en dat je daar nu klaar bent .
Want het zal dan wel weer een helle belenis voor jou zijn gweest
toch? Nou ga zo door meid
Nou bij ons op de Badminton gaat dan
ook als dan wel lekker want er zijn dan na weer een wijkdag te hebben
ghad weer een paar niewe leden bij ons gkomen en we hebben er ook
nog een paar niewe jeugdleden bij dus kort om het gaat hier weer vantastis
Nou ik hoop dan nog eens weer snel iets van jou terug te lezen
En zal Marcel de trener en de mensen die jou nog gkent hebben nog
de groeten van je doen.Zo ja laat dat dan wel weer even aan mij weten
als dat goed vind ok!
Afz: Van Manuel. ( Van de badminton dvs koto misi.)