Ups & Downs

17 oktober 2011 - Bajawa, Indonesië

Ik realiseer me dat ik al weer een tijdje niets van me heb laten horen en er is natuurlijk weer veel gebeurd. Ik ben inmiddels alweer een jaar in Indonesie waarvan 11 maanden in Bajawa. Best wel gek, maar het voelt helemaal niet zo lang. Ik kan me nog als de dag van gister herinneren dat ik op Bali aankwam....
Mensen vragen vaak hoe het met me gaat en ik merk dat ik het lastig vind om het juiste antwoord te vinden. Je spreekt zo vaak van de ups & downs, maar wat dat dan precies inhoud blijft soms in het midden. Ik heb soms het gevoel alsof ik hier in een emotionele achtbaan zit. Het ene moment gaat het heel goed met me en kan ik de hele wereld aan en het volgende moment baal ik van alles en heb ik helemaal geen zin in werk.  Het hoort er natuurlijk gewoon bij en ik denk dat dit hetzelfde zou zijn als ik nog in NL was, maar hier lijken de emoties wel dubbel zo groot. Om wat meer inzicht te geven in mijn ups en downs van de afgelopen 2 maanden, hier een opsomming per activiteit.

Deelname aan workshop in Bali over social media en advocasy work.
UP:
De trainer was zelf een leraar en had heel veel leuke didactische middelen die ik zelf zou kunnen toepassen. Ook had hij heel veel verstand van advocasy binnen het onderwijs en heeft hij me geinspireerd om bewijsmateriaal te verzamelen op het gebied van inklusief onderwijs hier op Flores. Dit met het oog om de regering betere inzichten te geven en hopelijk daarmee meer hulp te krijgen dan dat er nu is.
Het was fantastisch om weer even op Bali te zijn, lekker warm, gezellig met de andere volunteers en heerlijk weer even anoniem.
DOWN:
Ik vond de training eigenlijk te kort en had graag meer de diepte ingegaan over de praktijk.
Weg gaan uit Bali is nooit leuk, maar deze keer was mijn vlucht ook nog eens gecanceld en had ik dus 6 uur op het vliegveld gewacht.

Coordinatie van de aanschaf van nieuwe computers en internet voor de school.
UP:
Afgelopen augustus kreeg ik ineens te horen dat we 7000 Euro kregen (hier heel veel geld) voor het starten van e-learning op school. Binnen 2 weken moest er een proposal de deur uit voor dat geld. Ik zal hier niet te veel uitweiden over hoe dat proces is gegaan, maar bedenk maar dat alle bedragen die de docenten hadden genoteerd totaal uit het hoofd bedacht waren en niks uitgezocht was. Omdat ik toch naar Bali ging heb ik de taak van koordinator toch maar op me genomen en na een bezoek aan een computershop bleek dat ik de school een kleine 2000 Euro kan besparen. Bij terugkomst in Bajawa ben ik ook op onderzoek uitgegaan voor internet en je zult het niet geloven, maar dit bleek gratis te zijn voor alle middelbare scholen.Waarom wij dan nog nooit benaderd waren? Ze wisten niet dat onze school ook middelbaar onderwijs verzorgde en daarnaast had de directeur nooit gereageerd als dit werd besproken in het grote directie overleg. Anyway, hierdoor dus nog eens flink wat geld uitgespaard, dus ik heb nu toestemming om een ict instructeur aan te schaffen die de docenten en de kids gaat lesgeven!
DOWN:
Gratis internet maakt ook dat de docenten nu liefst niets meer doen. Ze zoeken niet zoals ik gehoopt had naar interactief lesmateriaal, maar ze bewerken hun status op facebook! Tijd dat ik eens wat websites ga blokken, kinderachtig maar nodig!

Nieuwe zusters in de Alma
UP:
Er zijn sinds begin deze maand nieuwe zusters komen werken bij de Alma en 1 van hen heeft mijn taak om een blinde jongen met wiskunde te begeleiden overgenomen, dus ik focus nu alleen nog maar op Engels. De mensen die mij een beetje kennen begrijpen wel dat dit beter matcht ;-)
DOWN:
Door zoveel nieuwe zusters heb ik er wel een taak bijgekregen om hen goed te begeleiden en in te werken.

Citra:
UP:
Sinds september ben ik begonnen met het organiseren van vergaderingen om de voortgang van de kinderen en de activiteiten die we doen te bespreken. Dit vooral omdat de 2 nieuwe groepsleidsters nog heel jong zijn en niet goed weten wat hun taak is. De directeur heeft ermee ingestemd om dit maandelijks terug te laten komen.
DOWN:
De nieuwe groepsleidsters doen het liefst niets anders dan de hele dag op een stoel zitten en spelen met hun telefoon. Ze doen alles omdat het moet en er is geen intrinsieke motivatie. Als ik niet kom, hoor ik van de kinderen dat de activiteiten niet doorgaan, ook zeggen de kids dat ze alleen maar droge rijst krijgen. Maar wat wil je ook als je 24 uur per dag daar bezig bent en slechts 40 Euro per maand verdiend.

Weer:
UP:
Het is al maanden droog en dus fijn om buiten te zijn overdag en alle activiteiten die ik doe zijn lekker in de open lucht!
DOWN:
s’nachts was het de afgelopen maanden echt mega koud. De regen begint langzaam terug te komen

Feesten:
UP:
Omdat we nog altijd in het droog seizoen zitten vinden alle feesten de afgelopen 3 maanden plaats. Bruiloften, communiefeestjes, nieuwe huizen, mensen die weg gaan etc etc etc. Zo’n feest hier betekent altijd eten, maar ook drinken en dansen tot diep in de nacht. En vooral dat laatste maakt me erg blij, het is heerlijk om lekker even uit de dagelijkse sleur te zijn.
DOWN:
Alle feesten zijn vaak op dezelfde dagen. Met de eerste communie feesten had ik maar liefst 23 uitnodigen en dan behoor je te komen en overal te eten. Ik begon dus om 12 uur tot 2.00 uur s’nachts.Iedere familie wil het beste feest geven en dus wordt er overal uitgepakt , ook de mensen die geen cent te makken hebben. Het is natuurlijk veel te veel, dus de volgende dag heeft iedereen een overvloed aan eten om de rest van de maand weer honger te lijden.
Als je als buleh niet op komt dagen (vergroot de party waarde) zijn mensen vaak teleurgesteld en soms zelfs boos. Ik word vaak in de middag uitgenodigd voor een feest wat s’ avonds al is. Vaak kan ik niet, omdat ik al andere dingen heb. Maar hier wordt dit gezien als een belediging voor de familie!

Huis:
UP:

Er is een vrouwelijke volunteer hier komen wonen sinds Augustus. Ze woonde even in mijn huis, maar heeft nu haar eigen plekje. En dit voelt heel fijn, ik merk toch dat ik heel veel behoefte heb aan privacy hier en dat heb ik nu weer.
DOWN:
Niet alle huisgenoten zijn zoals Paul, waarmee ik duidelijke afspraken had. Ook voor slechts 2 weken kan dit gevoel van irritatie geven.

Product verkoop
UP:
De verkoop van de producten (gemaakt in SLB) is nu uitgebreid naar een tweede plek, beter zichtbaar voor toeristen en dus hopelijk meer vraag.
DOWN:
We zijn in het einde van het toeristenseizoen beland, dus er wordt weinig meer verkocht. De docenten gingen door de groei van vraag ineens alles zelf maken, onder lestijd
L

Bahasa Indonesia
UP:
Volgens velen is mijn indonesisch erg goed en ik moet eerlijk zeggen dat ik tegenwoordig alle vergaderingen en 1 op 1 gesprekken wel goed kan volgen.
DOWN: ik raak soms gefrustreerd dat ik me niet goed kan uiten tijdens meetings. Als ik iets wil uitleggen of verwoorden, worden dingen vaak verkeerd begrepen  en dat geeft me het gevoel dat ik geen invloed meer heb.

Ibu Lin:
UP:
De aanwinst van een nieuwe bekende, Ibu Lin. Een ontzetten lieve vrouw uit de Filepijnen, getrouwd met een man van hier. Ibu Lin houd van koken en karaoke, dus ik denk dat we per week wel 3 keer daar uitgenodigd worden om te eten en te zingen.
DOWN:
Karaoke wordt soms ook wat saai als je het iedere dag doet en mijn stem is helaas nog altijd hetzelfde.

Voorbereidingen werk:
UP:
Ik ben ontzettend druk bezig met alle voorbereidingen op het gebied van stages voor studenten, training voor leraren en mini workshops. Heerlijk om bezig te zijn met vernieuwende dingen enhet vertrouwen te hebben gewonnen van de mensen met wie ik werk.
DOWN:
Ik betrek altijd docenten bij wat ik doe, maar men doet het nu nog voor mij. Als ik ze vraag wat ze zelf willen of denken, houden ze hun mond of zeggen dat ik maar moet kiezen.
Vaak als ik activiteiten ruim van te voren gepland heb, komen er adhock dingen tussen,  waardoor mensen niet op komen dagen of simpelweg afhaken.

Sociaal leven in Bajawa:
UP:
Ik heb inmiddels een groot sociaal netwerk opgebouwd in Bajawa en daaronder zijn een aantal mensen die ik als echte vrienden kan zien. Ik ben net als in NL veel onder de mensen en daar geniet ik van. Ik doe veel samen met verschillende mensen. Motortochten maken, karaoke, badminton, wandelen, schaken of gewoon kletsen, biertjes drinken en dansen.
DOWN:
De meeste vrienden zijn mannen, omdat de meeste vrouwen een andere leefstijl hebben (lees: onderhouden van kinderen, huishouden en man). Vriendschappen tussen mannen en vrouwen komen hier wel voor, maar niet met de hierboven geschreven activiteiten. Je blijft dus opvallend anders en gespreks stof voor de locals.
Ik merk hierdoor ook dat ik mijn vrienden in NL echt mis. Met name de gesprekken die ik heb met vrienden over het leven, werk, liefde etc onder het genot van een wijntje (ook dat mis ik).

Ouders op bezoek:
UP:
Mijn ouders komen over 5 dagen aan op Flores en we zullen dus 3 weken samen zijn. Ook gaan ze me helpen met alle bezigheden en taken die ik heb, leuk! En zij hebben 4 tweedehands laptops meegenomen die ik hier aan de tehuizen ga schenken!
DOWN:
Ze zouden samen komen met 2 lieve vrienden, maar helaas hebben zij de reis moeten cancelen omdat bij 1 van hen kanker is geconstateerd. En dat doet je ook weer beseffen dat vergeleken bij deze down al de eerder beschreven downs maar relatief zijn!

Zoals je leest, een rollercoaster aan gebeurtenissen, emoties en ervaringen. Maar dat maakt ook dat ik leer, ervaar en voel dat ik leef! “Leven is meervoud van lef” zou Loesje zeggen en gedurende mijn verblijf hier begin ik daar steeds meer in te geloven!

Sampai jumpa

1. Paul:
    17 oktober 2011
    Dag lieve Saar! Ik werk deze ochtend thuis: heel fijn! Hoop dat ik nu niet "gesnapt" wordt ;-)

Wat heb je weer enorm veel op poten gezet en wat ga je er als een razende roeland doorheen. The anwnser to your questions and your downs is simple: bulum and tempo doeloe.

Geniet van de ups en laat de downs voor wat ze zijn. Die liggen buiten je invloeds sfeer. Hier gaat het goed: werk te hard, maar heb er enorm veel lol in. Auto rijden is een drama. Heb 10KM gelopen in 58:38 >>> heel trots op! Heb dit weekend heel hard om mijzelf moeten lachen: heb bij de Albert Heijn gevraagd waarom de wc blokjes die ik koop al 2 weken niet zijn bijgevult... Precies, je kan maar ergens mee druk zijn. Zie je ons die vraag stellen de 1e weken bij de Langenan waar die skippy pindakaas is gebleven?! Precies: belum en tempo doeloe.

Just remember you have a friend in belanda who exactly understand what you say. Xx
  2. Elly:
    17 oktober 2011
    En LEF heb jij lieve Sarah.
    Anders had je het nooit zo lang "vol gehouden" in de cultuur die je beschrijft en die lang niet altijd eenvoudig is om jezelf staande te houden.
    Ik ben echt trots op je! Zeker met alle ups en downs die je ervaart.
    Jouw kracht is, dat je mensen opzoekt en vrienden maakt. Dat is hard nodig om het vol te houden en de dieptepunten weer kunt ombuigen naar het positieve. Dat voel je zelf elke dag weer.
    Toppie hoor.
    Liefs.
  3. Elly:
    17 oktober 2011
    Vergeet je te zeggen, dat wij over 5 dagen óók bij jou hadden willen zijn en ervaren waar je zo al mee bezig bent.
    Maar helaas.
    Wij worstelen ons nu door onze ups en downs heen. Ook dat is lang niet altijd gemakkelijk.
    Hopen op goede tijden.
    Liefs.
  4. Tante josé:
    17 oktober 2011
    Lieve Sara, ik wens je een heel mooie tijd met je ouders, geniet van hun aanwezigheid. En daarna duurt het niet meer zo lang voor je ze weer ziet in Nederland. Doe ze mijn hartelijke groeten en ik hoop dat ze net zo'n mooie tijd in Indonesie hebben als ik alweer jaren geleden heb gehad, liefs, tante José.
  5. Marjolein:
    17 oktober 2011
    Up: je hebt weer een blogje geschreven, want ik -als verre buitenstaander - maakte me al zorgen over je bestaan
    down: je bericht was weer veel te kort.

Dus: niet te lang wachten met je volgende bericht met enerverend nieuws. Want ik krijg gewoon energie van jou

groetjes marjolein
  6. Zus:
    17 oktober 2011
    Misschien moet jij gewoon zuster worden, dan heb je geen problemen meer met al die roddels, en geen drama's met liefdesverdriet, mannen enzo
    : )
    haha
    hoe oud zijn die nieuwe zusters allemaal?

veel liefs
    x
  7. Annekeapek:
    17 oktober 2011
    hoi sarah, zoals jij de up's en down's beschrijft, daar moiet ik echt over nadenken. Wel eens goed dat je alles analyseert, want dan denk je goed na, maar dat moet je niet teveel doen. Het lijkt me knap frustrerend dat de leiding en de docenten en de stageaires zo zijn en zo doen. Het is denk ik wel de cultuur aldaar. De directeur denkt dus ook niet verder dan zijn neus lang is, want dat internet had er dus al heel lang kunnen zijn. Ja, dat zijn zeer frusterende zaken en voor ons onwaarschijnlijk. Dus af en toe gewoon laten gaan.
    Zo dadelijk komen dus je ouders, lekker bijkletsen en je frustraties spuien. Daarna van elkaar genieten en hopelijk kunnen ze je nog bijstaan. Over twee maanden kom je ook even naar ons koude kikkerlandje en dat is een fijn vooruitzicht. Tijd inplannen met vriendinnen om voor maanden bij te kletsen.
    Ik vind toch dat je positief overkomt en vindt het knap dat je je steeds weer op junt peppen. Succes voor de komende weken en groet je ouders. Doei voor nu
  8. Bernadette Hulshof:
    18 oktober 2011
    Lieve Sarah, wat een bijzondere en beschouwende mail. Wat doe je veel! Je 'leeft'...! Maar je neemt ook de tijd om te ontdekken wat je ervan vindt en probeert alle kanten te belichten. Dat doe je goed ..., en ik hoop dat het je in balans houdt.
    Lieve meid, Els en Fons zijn al heel gauw bij je. Wat hebben ze hier naar uitgezien en wat spannend waren de laatste dagen voor hun vertrek. Ik hoop dat jullie veel tijd en ruimte hebben om jouw bijzondere leven samen te beleven. Geniet van elkaar! Heel veel groetjes voor jullie alle drie van Bernadette en Jan.
  9. Larissa:
    19 oktober 2011
    Liefje,

Ik vind je een topper, je hebt al zoveel bereikt ik ben echt trots op je. Ups en Downs dat hoort bij het leven, blijf geloven in jezelf en doorgaan wat je aan doen bent. Mis jou ook en ben daarom zo blij met Skype heerlijk om zo lang met je te kletsen.
    Love you kus
  10. Marlies:
    20 oktober 2011
    En fascinerend hoe jij ook betrokken bent, en blijft!, bij de ups en downs van de mensen hier! En zoveel kunt betekenen, ook al ben je ver weg! Ik zou je willen voordragen voor een lintje! KUS
  11. Guusje:
    22 oktober 2011
    Wij (Mike en ik) dragen je ook voor voor een lintje voor lef, een leflintje! Mooi weer om je verhalen te lezen en ja hoor, die up's en down's had je hier ook!
    En eh, hier is het pas mega koud, -3 graden 's nachts hier op de camping! Ook heel lekker hoor.
    Dikke knuffels!
  12. Jasper:
    26 oktober 2011
    Hoi Sarah, je bent nog altijd goed bezig. Een voordeel dat je niet vaak blogt, dat ik makkelijker bij blijf. Veel plezier daar en groetjes aan je ouders.

Dikke kus
  13. Bernadette Hulshof:
    5 november 2011
    Ha Sarah, vandaag is Els jarig. Van harte proficiat en wat een feest dat jullie dit samen beleven! Geef je haar een verjaardagsknuffel van ons? liefs, Bernadette en Jan